DR nedtoner EU-valg

Arbejderen skriver idag:

Folkebevægelsen mod EU får ikke lov til at præsentere sine kandidater og synspunkter i en selvstændig præsentationsudsendelse på DR op til EU-parlamentsvalget den 7. juni. Det er der heller ingen af de andre lister, der stiller op til valget, som får lov til.

Danmarks Radio (DR) vil nemlig afskaffe samtlige præsentationsudsendelser. I stedet skal præsentationerne erstattes af to debatmøder á 45 minutter, hvor Folkebevægelsen mod EU kun er med i den ene, og en ultrakort præsentation af kandidaterne, produceret af DR. I alt bliver kandidaternes samlede tid hos public service tv-kanalen skåret ned fra seks en halv time ved sidste valg til blot to en halv time denne gang. Det viser en oversigt fra Danmarks Radio, som Arbejderen er i besiddelse af.

Folkebevægelsen mod EU er dybt bekymrede over DR’s massive nedprioritering af EU-parlamentsvalget: – Vores største modstander er ikke tilhængerne, men derimod at der ikke er nogen debat. Når medierne ikke bruger spalteplads og sendetid på valgkampen, er det klart, at vælgerne ikke ved, at der er valg. Det kan kun uddybe det demokratiske underskud i Unionen, når befolkningerne ikke bliver bevidste om valget og ikke deltager i det, siger Søren Søndergaard til Arbejderen. Han er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen.

Ved parlamentsvalget i 2004 stemte under halvdelen af danskerne. Helt præcist var stemmeprocenten 47,89 procent. Folkebevægelsen har intet imod, at Danmarks Radio forsøger at ændre på formerne og prøver nye ting.

– Men det er kritisabelt, at den samlede sendetid bliver mindre. Hvis ikke partier og lister får et vist minimum af tid til at præsentere sig selv, som vi tidligere har fået med den halve times valgudsendelse, øger det risikoen for, at stort set kun de større ja-partier kommer til orde, advarer Søren Søndergaard.

DR har valgt at lade halvdelen af partierne deltage med deres spidskandidat i den ene debatudsendelse og den anden halvdel i det andet program. Hvert parti er altså kun med i et enkelt program. Arbejderen forsøgte hele dagen i går forgæves at få en kommentar fra DR’s valgchef ved EU-parlamentsvalget, Naja Nielsen. ml@arbejderen.dk

Fundet her:
DR nedtoner EU-valg (pdf) | Ligger nu her på Arbejderen.dk

DRs valg er som Søren Søndergaard siger til fordel for ja-partierne, som har flere økonomiske midler end bevægelserne tilsammen.

EU valget d. 7. juni 2009 vil vise om en amerikanisering af valget, hvor det er de økonomiske midler som bestemmer bliver normen i Danmark.

Folkebevægelsen Mod EU & JuniBevægelsen har ved dette års valg endnu større odds imod sig end ved sidste valg til europaparlamentsvalget. Denne gang skal der kæmpes om 13 mandater mod 14 mandater ved sidste eu valg. Det betyder i sig selv, at der skal flere stemmer til at få et mandat. Hvilket igen er til fordel for ja-partierne. Ved sidste europaparlamentsvalg i 2004 fik begge bevægelserne et mandat hver.

Farvel demokrati ?

Det får vi at se d. 7. juni 2009.

» Del på Facebook » Ping this! »
Udgiv indhold