EU-Parlamentet afviser Rådets regnskab

I en 'gentleman-agreement' fra 1970 lover EU-parlamentet ikke at blande sig i Rådets pengesager. Til gengæld blander Rådet sig ikke i parlamentets pengesager.

For første gang nogensinde har EU-parlamentet afvist at godkende Rådets regnskab.

Den 23. april var en historisk dag i EU. Det var dagen, hvor parlamentet med et overvældende flertal nægtede at godkende Rådets regnskab for 2007.

- At det lykkedes os, skyldes et samspil mellem flere forhold. Men det har været afgørende at have en ordfører på sagen, der ikke har været begejstret for EU, siger Søren Søndergaard til Arbejderen.

Søren Søndergaard, der ud over at være ordfører på sagen, er også parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU.

Rådet med EU`s såkaldte udenrigsminister Javier Solana i spidsen har ansvar for EU`s topmøder, ministerrådsmøder og møder for EU-landenes ambassadører. Rådet er også ansvarlig for ekspertgrupper om forskellige emner, som eksempelvis sikkerhed og militære spørgsmål.

Søren Søndergaard gør opmærksom på, at man i 2002 uden held forsøgte at afvise Rådets regnskab.

- Gennem tiden er kritikken ofte forstummet, ikke fordi man i EU-parlamentet har synes, at Rådets regnskaber har været i orden, men mere fordi en stor del af parlamentarikerne er så glade for EU, at de hellere vil leve med at godkende et uklart regnskab, end de vil risikere at EU`s image får ridser i lakken ved at afsløre, hvad der virkeligt foregår.

Sagen viser mange ting, men ikke mindst betydningen af at have parlamentarikere, der er EU-modstandere.

Læs mere her:
EU-Parlamentet afviser Rådets regnskab (Arbejderen.dk) (9. maj 2009)

» Del på Facebook » Ping this! »
Udgiv indhold