You are here

EU bestemmer det meste i Danmark

» Del på Facebook » Ping this! »

Artikel i Folkebevægelsen Mod EUs Folk i bevægelse nr. 6/2009:

”Det ville komme bag på danskerne, hvis de fandt ud af, hvor meget EU fylder og betyder i hverdagen”, vurderer EU-eksperten Søren Dosenrode og forstår godt politikernes frygt for en undersøgelse af sagen.


Af Ib Roslund, Folkebevægelsen Mod EU.


”Skal EU bestemme alt ?”. Sådan lyder spørgsmålet på valgplakater, i aviser og annoncer fra Folkebevægelsen mod EU op til parlamentsvalget.


  • Som vi oplever det, er grænserne for længst overskredet. Vi har ved flere lejligheder oplevet, at EU og EF-domstolen kræver danske love og regler rettet ind efter, hvad de ønsker i Bruxelles. Det er et demokratisk problem, at vi har afgivet en masse magt til EU uden at vide det, har Folkebevægelsens EU-parlamentariker Søren Søndergaard udtalt.

Udtalelsen kom i forbindelse med startskuddet for valgkampen på Folkebevægelsens landsmøde den 25.-26. april, som krævede en uvildig undersøgelse af EU's betydning for dansk lovgivning.


I Tyskland viser en undersøgelse for perioden 1999-2004, at 84 procent af de tyske love har afsæt i EU.


Men i Danmark er der ikke gennemført en lignende undersøgelse. De danske ja-politikere har forbeholdt sig tavse eller afvisende over for kravet om en dansk undersøgelse af andelen for EU love vedtaget i Folketinget. Det radikale EU-parlamentariker Johannes Lebech har kaldt Folkebevægelsens krav for spild af penge.


EU-eksperten Søren Dosenrode forstår godt, at politikerne ikke er ivrige efter en sådan undersøgelse:

”De er ikke så villige til at fortælle, hvad EU betyder, fordi det ville mindske betydningen af deres eget arbejde. Det er jo ikke så æresfuldt at sige om en beslutning, at det er et direktiv, som er vedtaget i EU, og at vi sådan set bare har fyldt rammen ud”, har han forklaret til pressen.


”I virkeligheden har politikerne på Christiansborg ikke ret meget at sige, selv om det er ilde hørt, for de store spadestik og overordnede linjer er som regel vedtaget i EU op til tre år før, de når Danmark”, siger Anne Marie Damgaard, EU-chef i interesseorganisationen Dansk Erhverv, i Fyens Stifttidende.


Wind: Op mod 80 procent EU-love

”Jeg tror helt klart, det ville komme bag på danskere, hvis de fandt ud af, hvor meget EU fylder og betyder i hverdagen”, siger Søren Dosenrode i Stifttidende. Han er Jean Monnet-professor og lektor ved institut for Historie, Internationale Studier og Samfundsforhold ved Aalborg Universitet.


”Mit skøn er, at mellem 60 og 75 procent af al dansk lovgivning stammer fra EU. Tallet er stigende, fordi EU hele tiden udvikler sine politikområder,” lyder det Dosenrodes vurdering.


”Det er ikke muligt at lave eksakte opgørelser. Men det er op mod halvdelen af lovgivningen, der direkte eller indirekte har sit afsæt i EU, afhængigt af område. Vi oplever det også på sektorpolitiske områder, hvor vi ikke skulle tro det – f.eks. på velfærdsområdet, hvor EU ikke har formel kompetence, har EU stor indirekte indflydelse”, lyder den forsigtige vurdering fra lektor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.


Marlene Wind, som er lektor ved Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, mener, at mellem 70 og 80 procent af den danske lovgivning kommer fra EU.


”Ofte fremlægges lovgivningen som dansk, mens den i virkeligheden kommer fra EU. Der henvises bare ikke til EU-direktiverne. Herudover har EU-forordninger direkte virkning på dansk lovgivning, uden at skulle godkendes i Folketinget først. Også EF-domstolens kendelser har omgående virkning i Danmark”, har Marlene Wind udtalt til Arbejderen.


Hun vurderer, at en uvildig undersøgelse ville vise, at EU har lige så stor indflydelse på lovgivningen i Danmark, som EU har i Tyskland.