Quatraro Mysteriet - om svindel, mord og korruption hos embedsmænd i EU kommissionen

For 16 år siden faldt en svindelanklaget EU embedsmand i Bruxelles ud af vinduet. Sagen blev henlagt som selvmord, men rygterne svirrede om mafiarelationer og mord. Nu genåbner Bertelsen og Brügger sagen.

'Sprang han selv, eller blev han skubbet', var det spørgsmål alle i Bruxelles stillede sig selv i timerne, dagene, månederne og årene efter Quatraros død. Det belgiske politi konkluderede påfaldende hurtigt, at det var selvmord - og der var ingen fra EU's side, som gjorde sig den ulejlighed at fortælle det belgiske politi, at Quatraro havde været under undersøgelse i tre år for svindel og korruption.

Quatraro sagen blev en sag, der aldrig ville gå væk. Den dukkede op igen og igen. Senest i 2002, hvor en skotsk EU revisor, som havde til opgave at efterforske revisionsrettens X-files, ved et tilfælde faldt over Quatraro sagen, mens han kiggede nærmere på uregelmæssigheder med tobaksstøtten.

Han opdagede, at sagen aldrig var blevet opklaret til bunds, men hans chefer bad ham snart om at opgive ævred. I frustration sendte han et åbent brev til medlemmerne af Europa Parlamentet, hvorefter han blev suspenderet, stigmatiseret som en tossebold, og sluttelig fyret. Han endte med at gå under jorden med en melding om, at han frygtede for sit liv.

Det lader DR2 journalisterne Mikael Bertelsen og Mads Brügger sig dog ikke skræmme af, når de genåbner denne kolde sag. Over 10 programmer undersøger de sagen til bunds i håbet om at få svar på spørgsmålet: Hvorfor døde Antonio Quatraro?

Fundet her:
Om programmet og Quatraro Mysteriet (dr.dk/DR2/Quatraro_Mysteriet)

Der har indtil nu været 2 udsendelser, som kan ses online på DR:
http://www.dr.dk/DR2/Quatraro_Mysteriet/

» Del på Facebook » Ping this! »
Udgiv indhold